January 22, 2025

İskambil kağıt, okey, tavla oyunları oynamanın hükmü nedir? Eğer zarsız oynanırsa hükmü nedir?

Daha ortaya konmamış bir emrin yerine getirilmesi düşünülmediği gibi, bir yasaktan da kaçınılması söz konusu değildir. İşte bahse/iddaya girme konusu da Medine’de yasaklanmış bir hükümdür. Ebu Bekir hicretten yaklaşık beş-altı yıl önce bu bahse / iddaya girmiştir ki, o zaman bu iş daha yasaklanmamıştı. Allah İslam dinindeki olumlu-olumsuz emir ve yasakların hepsini önceden biliyordu. Buna rağmen, onları belli zamanlarda söz konusu etmiştir. Örneğin, namazı bi’setin on ikinci yılında, orucu hicretin ikinci yılında farz kılmıştır. Faizi ve kan davalarını ancak Veda hutbesinde yasaklamıştır…

  • Ancak tüm baskınlara rağmen Güven Partisi, parti binasında kumar oynatmaya devam etti.
  • Katılımcıların katılım için herhangi bir ödemede bulunmadığı turnuvada dereceye girenler için para ödülü belirlenmiş olması, baloot turnuvasının bir kumar etkinliği olduğu yorumunda bulunulmasına yol açmıştı.

Baloot oyunu Suudi Arabistan’da “kumar” kapsamında değerlendirilmiyor. Sportif faaliyetlerde de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Namaz geçirilmeyecek, kumara girmeyecek ve vücudun bir başkasına gösterilmesi caiz olmayan yerlerinin açılmasına meydan verilmeyecekse dinî bir mahzurdan söz edilemez. Her türlü taş ve kağıt oyununun haram olup olmama kriteri, kumar maksadıyla oynanıp oynanmamasına bağlıdır. Bir oyun kumar şeklinde oynanıyorsa kesinlikle haramdır. Fakat eğlencesine oynanıyorsa da oyunun caizliği konusunda belli kriterler vardır. Bu kapsamda herhangi bir oyunun caiz olması için aşağıdaki şartları taşıması gerekir. Sportif faaliyetlerde de aynı şeyleri söylemek mümkündür.

Dinin şiddetle yasakladığı bu yıkıcı kötülüğün pekçok âileyi sefil ve perişan ettiği her zaman görülmektedir. Evet, bu sözün hadis olduğu zaten verilen kaynaklardan da anlaşılmaktadır.Zararlı oyunlar, bunlar dinen yasaklanmış olan kumar, tetayyur (uğursuzluk çıkarma), şans oyunları gibi oyunlardır. Bunlarla yasaklanmış bir konu bulaşmaktadır veya bulaşması ihtimali vardır. Aslında helal olan bütün oyunlar bu şekle döküldüğü takdirde zararlı ve yasak gruba girer. At yarışları, piyango, spor toto, loto ve karşılıklı https://www.polkton.org/ bunlardan bazılarıdır. İslam dini kumarın ve şans oyunlarının azını da çoğunu da haram kılmıştır. Bu bakımdan ister az miktarda bir para ile oynansın ister çok miktarda olsun ikisi de haramdır. Bütün şans oyunları başlangıçta eğlenmek ve vakit geçirmek için oynanır. İnsan, kazandıkça kazanma zevki ve hırsı için oynar.

Maksat yardım yapmaksa toplarsın parayı yardım yaparsın. Şu halde yararları gerçek ve sağlam bir yarar değildir. O gelip geçici mizaç kuvveti, sağlığı bozar; kazanılan malın hayrı olmaz, bir kâr yüz zarar getirir. Kısacası neşe ve lezzetleri kişisel ve gelip geçici olduğu halde; zararları, ortaya çıkardıkları kötü sonuçlar, hem kişisel ve sosyaldir, hem bedensel ve hem de ahlâkidir. Hayali olan bir parça kâr için, kesin ve genel bir zarara düşmek de akıl işi değildir. “Kazansanız da kaybetseniz de çaylar, kahveler benden arkadaşlar.” diyebilirse, bunda bir mahzur söz konusu değildir.

İslâmiyet, böylece ortaya mal ve para konarak oynanacak hiçbir şans oyununa izin vermemiştir. Zamanımızda, insanın zamanını katleden o kadar lüzumsuz meşguliyetler vardır ki, bunlardan birçoğu maddî ve mânevî gelişmeye bir sahip olmadığı gibi, insanı yaratılış hikmetinden uzaklaştırdığı da bir gerçektir. Fert ve toplum hayatında unutulmaz yaralar açan kumarın her türlüsü İslâm dininde haram kılınmıştır. Buna göre şans oyunlarından çıkan para fakirlere verilmelidir. Borç ödemek amacıyla da olsa şans oyunları oynamak, faiz ve kumara bulaşmak haramdır. Fakat İslâm’ın meşru kıldığı bazı oyun ve eğlencelerde, bugün bazı uygulamalarla helâl dairenin dışına taşılmıştır. Zamanımızda, insanın zamanını katleden o kadar lüzumsuz meşguliyetler vardır ki, bunlardan birçoğu maddî ve mânevî gelişmeye sahip olmadığı gibi, insanı yaratılış hikmetinden uzaklaştırdığı da bir gerçektir.

Reformist prensin girişimleri meyvesini vermeye başladı… Kutsal topraklarda iskambil şampiyonası düzenlendi. Şampiyonada, ülkenin ilk siyahi kabe imamı olan Kelbani de elinde iskambil kağıtlarıyla göründü. Bu site İslâmî ilimlerde ihtisas yapmış bir ilim heyeti tarafından hazırlanmaktadır. Yazılar hazırlanırken ve sualler cevaplanırken Ehl-i sünnet âlimlerinin eserlerinden istifade edilmektedir. Dinî konularda aradığınız bir bilgiyi sitemizde kolayca bulabilir ve suallerinizi bize gönderebilirsiniz. On kişiyi sevindirip on bin kişiyi üzüntüde bırakan, on binlerin psikolojisine darbe vuran bir sistemin faydası düşünülemez. Mesaj ile çekilişe katılıp hediye almak caiz midir? A) Oynamaya dalıp namazı geçirmemek.b) Kumara âlet etmemek.c) Oyun sırasında dilini kötü sözlerden sakınmak. Normal dinlenme ve eğlenme ölçülerini aşarak vakit israfına yol açmamalıdır.

Âişe ile birlikte seyretmiş ve bu tip eğlencelerin caiz olduğunu bizzat kendi hayatında göstermiştir. Bir şeyin kumar olması için karşılıklı şart olması gerekir. Mesela, bir kişi, “Bilirsen sana şunu veririm, bilemezsen senden şunu alırım.” şeklinde ikili şart koşması halinde kumar olur. Burada, “Bilirsen sana şunu veririm, bilmezsen senden şunu alırım.” şartı yoktur. Böyle olunca tek taraflı bilene verilen ödül oluyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *